Regelmessig behandling

Kiropraktor undersøker dame
Behandler pasient

Regelmessig behandling kan hjelpe mot ved­varende ryggsmerter

 I en forskningsstudie gjennomført i Sverige fant forskerne at pasienter med langvarige og episodiske ryggsmerter hadde færre smertedager når de fikk vedlikeholdsbehandling hos kiropraktor enn pasienter som ikke gikk regelmessig til behandling.

 

Omtrent 80 prosent av befolkningen har opplevd korte eller mer langvarige episoder med ryggsmerter én eller flere ganger i løpet av livet. Ryggsmerter kan ramme både barn og voksne, men er mest vanlig blant voksne i arbeid. 

For de aller fleste er ryggsmerter kortvarige og går over av seg selv. Gjentatte episoder kan føles begrensende og er en av de ledende årsakene til uførhet i samfunnet, og havner under kategorien ikke-spesifikk ryggsmerte, helt enkelt smerte fra muskler, ledd og skjelettet i ryggen. 

 

Hva er ryggsmerter og hvem får det?

Det er uklart hvorfor folk får uspesifikke ryggsmerter. Det kan være en muskelstrekk eller at ryggen blir eldre. Det kan også komme av repetitive bevegelser eller overbelastning over tid. 

Ryggsmerter går som regel over av selv innen 8 uker, og oftest er det de langvarige og gjentagende episodene som kan føre til fravær fra jobb. Heldigvis er det forskning som viser til at det er mye man kan gjøre selv for å forebygge gjentatte episoder.

 

Behandling av ryggsmerter

Terapeuter som spesialiserer seg innenfor muskel- og skjelettplager tilbyr ofte en behandlingsplan som inneholder passiv behandling, aktiv behandling og forebyggende tiltak. Passiv behandling er det som skjer i rommet med en terapeut. Dette kan være bløtvevsbehandling eller manuell behandling av ledd. 

 

Aktiv behandling er det pasienten gjør hjemme. Dette kan være tøying eller treningsøvelser og trenger ikke å være omfattende. Ofte kan 10 minutter med øvelser hjemme i kombinasjon med aktivitet være nok i startfasen. Forebyggende tiltak er gjerne planen videre. Da er smertene under kontroll og du har kommet tilbake til vanlige aktiviteter. Forebygging kan bestå av øvelser du allerede har fått tildelt, planlagt oppfølging med terapeut eller livsstilsendringer.

 

Hvorfor forebyggende tiltak?

En svensk forskningsstudie har vist at forebyggende tiltak kan være effektivt og gi flere smertefrie dager i løpet av et år. I studien fikk pasientene som var plaget med gjentatte episoder med ryggsmerte regelmessige behandlinger hos en kiropraktor, selv om de ikke opplevde noen smerte eller ubehag ved oppfølging. 

Effekten av dette var færre dager med ryggsmerter i motsetning til de som kun gikk til behandling ved smerteepisoder. De som ble hjulpet av dette tiltaket, hadde sannsynligvis behov av en regelmessig oppfølging for å kjenne seg trygge.

 

Eksempler på ting du kan gjøre for å forebygge ryggsmerter:

Hold deg aktiv. Forskning viser at aktivitet er noe av det beste vi kan gjøre for å forebygge ryggsmerter. Ofte er det gunstig å fortsette med vanlige rutiner og aktivitet. Ta kontakt med helsepersonell (kiropraktor, fysioterapeut, osteopat eller manuell terapeut) for råd.

Reduser stress. Stress kan ha en negativ påvirkning på smerte. Ved bekymringer for ryggsmertene eller langvarige episoder kan man oppsøke helsepersonell for å få en undersøkelse og en forklaring. Dette vil ofte ha en positiv effekt da du kan få gode råd til hva du selv kan gjøre i fremtiden.

Sørg for god søvn. Mangel på søvn kan ha påvirkning på stressnivå og smerte. Gode kveldsrutiner kan ha en positiv effekt for nattesøvnen.

 

Tora Bjørkmann VikhaugKIROPRAKTOR HOS KIROPRAKTORKLINIKKEN 0-100 I STEINKJER

 


Vi har 25 års erfaring med vonde rygger på Fornebu.

Hos oss er du i de beste hender.