Mobilnakke – Bevegelse

Jente sitter med bøyd nakke over mobiltelefon

Forskning viser at vi må passe oss for inaktivitet ( ref. Ole Petter Hjelle). Er du inaktiv, vil faren for å få plager øke betraktelig. 

 

Ifølge hjerneforsker Ole Petter Hjelle plukker vi opp telefonen 150 ganger om dagen. 

Vi ser mot skjermen en tredjedel av våre våkne timer, dvs vi bruker 11 år av livene våre i snitt på mobilen og skjerm generelt.

Vi skal i prinsippet også sove 1/3 av livet, det vil si vi har 2/3 av livet igjen til å bevege oss og bruke kroppen, jobbe og være sosiale.

Nakkesmerter er en vanlig plage som mange opplever i dagens digitale tidsalder, spesielt på grunn av økt bruk av mobiltelefoner og andre håndholdte enheter. Denne typen smerte, ofte referert til som «mobilnakke» eller «tekst nakke», oppstår på grunn av den unaturlige stillingen man inntar når man bøyer hodet fremover for å se på en skjerm over lengre tid. Dette kan føre til spenninger, ubehag og til og med skade på nakke- og ryggmuskulaturen.

Mobilen er her for å bli, ergo må vi tilrettelegge livene våre rundt den. Vi må endre vaner og rutiner. Ordet tech-nech altså mobilnakke kom i bruk i 2014, og havnet på Språkrådets topp-ti-liste over årets nyord!

 

-visste du at det tar 18 til 364 dager for å endre vaner. I snitt 66 dager for de fleste.Det tar tid så begynn å endre på noe idag!

 

Uvane #1 å endre:

-er du tilstede eller tilgjengelig? sitter du med telefonen i hånden når du snakker med en kollega, spiser middag eller er med barna dine? Legg mobilen vekk!

 

 

Uvane #2 å endre:

-løfter du blikket/smiler og ser folk inn i øynene på bussen, trikken, venterommet? ser du 100 meter opp og for over når du er ute og går(eller ser du ned i mobilen?)

 

Uvane # 3 å endre:

-ikke se på tv skjerm, mobil og pc samtidig-synet påvirkes også av dette.

Vi vet det er en sammenheng mellom skjermtid og mentale lidelser. Vi vet også at bruken går på bekostning av sunnere aktiviteter. Som å lese en bok eller møte venner ansikt til ansikt, trene gå turer.

Hver dag må vi øve på å bruke kroppen mer og riktig. Det må ikke være store ting.

Tips:

*hopp av buss eller t-bane en holdeplass før på vei til, og hjem fra jobb

*parker lengst mulig unna når du handler eller gå til butikken

+gå trapper-ikke ta heis

*gå tur uten mobil

*ha mobil på lydløs og uten varsler hjemme

*spis middag uten mobil

Kiropraktikk har vist seg å være en effektiv tilnærming for å håndtere nakkesmerter. Oppsøk oss gjerne for behandling eller råd til øvelser.

.

stock vector a girl sits on a chair bent and straightened reading the phone correct and incorrect sitting 1573324948


Vi har 25 års erfaring med vonde rygger på Fornebu.

Hos oss er du i de beste hender.