Kan jeg trene selv om jeg har vondt i ryggen?

Person viser øvelse

Aktivitet er viktig for å unngå langvarige smerter

Forskning viser at for folk med ryggsmerter kan det å unngå aktivitet føre til langvarige smerter, større uførhet og lengre fravær fra jobb. Derfor er det viktig å være så aktiv som mulig og gradvis returnere til vanlige aktiviteter for å bli bedre. Ofte er det selve frykten for smerte som gjør at man unngår aktivitet, mer enn smerten selv.

Her er 5 fakta om trening og rygg :

 1. Litt trening er bedre enn ingen trening
 2. Trening kan redusere ryggsmerter når man gjør det jevnlig over tid
 3. Å føle seg sår og støl etter trening betyr ikke at noen skade har skjedd
 4. Trening kan forebygge gjentagende ryggproblematikk
 5. All ryggsmerte er ikke den samme, én treningsform passer ikke alt

Start med å identifisere hvilke aktiviteter som forverrer smerten din. Prøv å redusere disse i akuttfasen og finn aktiviteter som lindrer smerten din. Hverdagsaktivitet/bevegelse er viktig. Gå trapper istede for heis, gå til butikken, hopp av bussen en holdeplass før.

For eksempel vil noen oppleve det å sitte i en posisjon over lengre tid forverrer smerten, da er det lurt å reise seg opp og bevege seg med jevne mellomrom. Noen kan oppleve at løping forverrer smerten, men at sykling ikke gjør vondt, da kan det være lurt å bytte ut løpeturen med en sykkeltur. Målet er å få musklene i gang, litt bevegelse er bedre enn ingenting.

Eksempler på aktiviteter du kan gjøre er:

 1. Husarbeid
 2. Gå/løpe
 3. Svømme/basseng aktiviteter
 4. Sykle/spinning
 5. Yoga
 6. Pilates

Du kan trene litt inn i smertegrensen og ha lett ubehag, men press deg ikke langt over det. Ofte kan det være litt vondt og stivt i starten, men det blir bedre etter hvert, og da er det bare å fortsette. Understimulerte muskler blir lettere ømme, så det å føle seg stiv og støl etter aktivitet betyr bare at kroppen ikke er helt vant med aktiviteten. Hvis du opplever at smertene øker underveis eller vedvarer til neste dag, må du justere ned på intensiteten, ta en ekstra pause, eller finne en annen øvelse.

For å oppsummere så er svaret ja. Du kan trene med ryggsmerter. Litt smerte er greit, men vedvarer det til neste dag så er det lurt å justere ned eller endre treningsformen. Utforsk hvilke aktiviteter som passer deg og din rygg, og ta gjerne kontakt med oss her ved Fornebu Kiropraktorsenter for veiledning.

Blogg er hovedsakelig skrevet av Linnea Greiff-kiropraktor-men redigert noe her på vår side. Hele bloggen med kilder kan leses:

https://blogg.forskning.no/blogg-elib/vondt-i-ryggen-kan-man-trene-likevel/2153061


Vi har 25 års erfaring med vonde rygger på Fornebu.

Hos oss er du i de beste hender.