dame med hodepine
ramme
ramme

Svimmelhet

Svimmelhet er ofte et symptom på noe annet. Det kan komme som en følge av krystallsyke, blodtrykk, nakkespenninger, stress, lite søvn og overstimulering. Svimmelhet er ofte ikke et tegn på noe alvorlig, men det er alltid lurt å oppsøke noen med kompetanse for å utrede dette, og finne riktig årsak.

Sirkel
Sirkel

Hva kan svimmelhet komme av?

Årsakene kan være flere. Her er noen årsaker som er kjent for kiropraktorer og som kan behandles hos oss. 

Krystallsyke (BPPV)

Mange opplever svimmelhet, hvor en av de vanligste årsakene er krystallsyke (BPPV), eller posisjonsbasert svimmelhet. Men hva er det egentlig, og hva kan gjøres med det?

Krystallsyke kommer av at krystaller (otolitter) i det indre øret løsner, og ruller rundt inne i en av de forskjellige buegangene. Svimmelheten merkes som regel spesielt ved hodebevegelser, da det får krystallene til å flytte på seg. Dette fører til vertigo ettersom hjernen tolker bevegelsene av krystallene som at du er i mye mer bevegelse en du faktisk er. 

Vertigo er betegnelsen på svimmelhet hvor det føles ut som om omgivelsene dine spinner rundt deg. Episodene av svimmelhet varer som regel mindre enn ett minutt, fordi krystallene raskt legger seg til ro etter hodebevegelsen.

Krystallsyke er ikke farlig, men kan være voldsomt hemmende og plagsomt. 

Mange opplever bedring allerede etter første besøk hos kiropraktor.

Nakkespenninger

Svimmelhet kan også vanlig oppstå på grunn av spenninger i nakken. 

Dette er grunnet at nakkespenningene forstyrrer informasjonen hjernen får fra muskler og ledd, som da ikke stemmer overens med signalene fra andre balanseorganer som f.eks synet og det indre øret. 

Dette overarbeider visse steder i hjernen og kan føre til svimmelhet.

Behandling

For krystallsyke vil behandlingen ofte bestå av spesifikke manøvere for å lede krystallene tilbake dit de skal. Vanligst av disse manøvrene er Epleys manøver.

For svimmelhet forårsaket av nakkespenninger og låste ledd (cervikogen svimmelhet) benyttes ofte mer tradisjonell kiropraktorbehandling av muskler og ledd.

I noen tilfeller av svimmelhet vil det være nødvendig med spesifikke øvelser for å stimulere forskjellige steder i hjernen, for å roe eller øke signalene de stedene får.

Hva kan du gjøre selv

Sirkel

VIKTIG: Hvis svimmelheten kommer med symptomer som oppkast, dundrende hodepine eller svakheter og lammelser i kroppen må dette utredes hos lege eller legevakt så fort som mulig. 

Hvis ingen andre alvorlige symptomer er til stede, kan man prøve å ligge litt i ro og ta ting sakte uten for brå hodebevegelser. I tilfeller med krystallsyke er det hodebevegelser som ofte er utslagsgivende, hvis en ligger i ro vil svimmelheten avta og krystallene kan få ligge litt mer i fred.

Krystallsyke er ubehagelig, men ikke farlig, og noen ganger går dette over av seg selv.

I tilfeller med nakkespenninger og låsninger som årsak, er det ofte et aspekt med stress involvert. Det kan derfor da hjelpe og legge seg på ryggen og puste dypt og rolig gjennom nesen med magen. Dette vil gjøre at diafragma (pustemuskelen i mellomgulvet) og ribbena får beveget seg riktig, og vil stimulere til mindre utslipp av stresshormonet kortisol. 

Det kan også være lurt å redusere skjermtid, og være mer obs på hodeposisjon når man er på jobb, eller ser på mobilen. Prøve å rette opp hodet ,og få haken litt inn. Dette senker belastningen på noen av de store nakkemusklene som ofte er involvert i de fleste nakkeplager.

Sirkel
Sirkel
Sirkel

Vi har 25 års erfaring med vonde rygger på Fornebu.

Hos oss er du i de beste hender.