Golfspiller
ramme

idrettsskader

Både hobbyutøvere samt toppidretsutøvere kan pådra seg idrettsskader i form av akutt skade eller som overbelastning. Skader burde ikke ignoreres, og som regel kan det forebygges og bli fortere bedre med behandling og råd.

Når man bruker kroppen mye, om det så er løping, styrketrening eller en spesifikk idrett vil marginene bli mindre for at plager kan oppstå som følge av funksjonsfeil og forstyrret nevrologisk styring som igjen fører til ujevn belastning. Dette kan føre til både muskel og leddsmerter.

Sirkel
Sirkel

Det finnes mange idrettsskader, om det så er overtråkk hos en fotballspiller, overbelastning av en achilles hos en løper, eller nakkesmerter hos en skiskyter. Her på Fornebu følger vi opp flere unge toppatleter, samt hobbymosjonister. Vi veileder og hjelper deres kropp til å tåle belastningen de utsetter den for. Vi hjelper også mange med akutte skader som muskelstrekk, overtråkk, akutte skulderskader. Kiropraktorer er primærkontakter og kan vurdere og henvise til ortoped, sende til MR og andre bildemodaliteter hvis dette skulle være nødvendig.

Hva kan du gjøre selv?

for å forebygge skader er det viktig å passe på å holde god form og teknikk, samt å moderere belastning etter evne. Hvis kroppen føles litt «off» kan det være lurt å ta det rolig, og ikke gå etter rekordene den dagen. Pass på å restituere nok, da restitusjon er like viktig som treningen for at kroppen skal få max utbytte.

Hvis skaden allerede er et faktum, må en se an hva slags skade det er snakk om. Ofte vil akutte skader resultere i hevelser og noen ganger misfarging (blålig farge). I disse tilfellene kan det være lurt å holde det skadede stedet høyt over hjertet for å redusere hevelse. Varme eller kulde har ikke dokumentert tilhelende effekt – men kan potensielt gi litt smertelette. Ved skader av muskler og leddbånd er det viktig å starte tidlig med bevegelse, og prøve å bruke det skadede området så fort som mulig innenfor smertegrense. Det kan noen ganger være vanskelig å vite nøyaktig hvilke bevegelser eller øvelser en skal gjøre, og det kan være lurt å oppsøke hjelp for dette av Kiropraktor eller Fysioterapaut.

Ved Brudd, eller mistanke om brudd skal man oppsøke sykehus for å vurdere dette, og totalavlaste i mellomtiden.

Ved overbelastningsskader er det også ofte bevegelser og øvelser en trenger å gjøre, da ofte for å styrke andre nærliggende muskler som jobber sammen – eller imot det skadede vevet. Dette kan også være lurt å oppsøke helsepersonell for.

Sirkel
Sirkel
Sirkel
Sirkel

Vi har 25 års erfaring med vonde rygger på Fornebu.

Hos oss er du i de beste hender.