Svimmelhet

Svimmelhet er ofte et symptom på noe annet. Det kan komme som en følge av krystallsyke, blodtrykk, nakkespenninger, stress, lite søvn og overstimulering. Svimmelhet er ofte ikke et tegn på noe alvorlig, men det er alltid lurt å oppsøke noen med kompetanse for å utrede dette, og finne riktig årsak.

Krystallsyke (BPPV)

Mange opplever svimmelhet, hvor en av de vanligste årsakene er krystallsyke (BPPV), eller posisjonsbasert svimmelhet. Men hva er det egentlig, og hva kan gjøres med det?

Krystallsyke kommer av at krystaller (otolitter) i det indre øret løsner, og ruller rundt inne i en av de forskjellige buegangene. Svimmelheten merkes som regel spesielt ved hodebevegelser, da det får krystallene til å flytte på seg. Dette fører til vertigo ettersom hjernen tolker bevegelsene av krystallene som at du er i mye mer bevegelse en du faktisk er. Vertigo er betegnelsen på svimmelhet hvor det føles ut som om omgivelsene dine spinner rundt deg. Episodene av svimmelhet varer som regel mindre enn ett minutt, fordi krystallene raskt legger seg til ro etter hodebevegelsen.

Krystallsyke er ikke farlig, men kan være voldsomt hemmende og plagsomt. Mange opplever bedring allerede etter første besøk hos kiropraktor.

Nakkespenninger

Svimmelhet kan også vanlig oppstå på grunn av spenninger i nakken. Dette er grunnet at nakkespenningene forstyrrer informasjonen hjernen får fra muskler og ledd, som da ikke stemmer overens med signalene fra andre balanseorganer som f.eks synet og det indre øret. Dette overarbeider visse steder i hjernen og kan føre til svimmelhet.

Behandling

For krystallsyke vil behandlingen ofte bestå av spesifikke manøvere for å lede krystallene tilbake dit de skal. Vanligst av disse manøvrene er Epleys manøver.

For svimmelhet forårsaket av nakkespenninger og låste ledd (cervikogen svimmelhet) benyttes ofte mer tradisjonell kiropraktorbehandling av muskler og ledd.

I noen tilfeller av svimmelhet vil det være nødvendig med spesifikke øvelser for å stimulere forskjellige steder i hjernen, for å roe eller øke signalene de stedene får.

Hva kan du gjøre selv

Hvis svimmelheten kommer med symptomer som oppkast, dundrende hodepine eller svakheter og lammelser i kroppen må dette utredes hos lege eller legevakt så fort som mulig. 

Hvis ingen andre alvorlige symptomer er til stede, kan man prøve å ligge litt i ro og ta ting sakte uten for bråe hodebevegelser. I tilfeller med krystallsyke er det hodebevegelser som ofte er utslagsgivende, hvis en ligger i ro vil svimmelheten avta og krystallene kan få ligge litt mer i fred. Krystallsyke er ubehagelig, men ikke farlig, og noen ganger går dette over av seg selv.

I tilfeller med nakkespenninger og låsninger som årsak, er det ofte et aspekt med stress involvert. Det kan derfor da hjelpe og legge seg på ryggen og puste dypt og rolig gjennom nesen med magen. Dette vil gjøre at diafragma (pustemuskelen i mellomgulvet) og ribbena får beveget seg riktig, og vil stimulere til mindre utslipp av stresshormonet kortisol. Det kan også være lurt å redusere skjermtid, og være mer obs på hodeposisjon når man er på jobb, eller ser på mobilen. Prøve å rette opp hodet ,og få haken litt inn. Dette senker belastningen på noen av de store nakkemusklene som ofte er involvert i de fleste nakkeplager.

Mange opplever svimmelhet, hvor en av de vanligste årsakene er krystallsyke (BPPV). Men hva er det egentlig, og hva kan gjøres med det?

Krystallsyke kommer av at krystaller (otolitter) i det indre øret løsner, og ruller rundt inne i en av de forskjellige buegangene. Svimmelheten merkes som regel spesielt ved hodebevegelser, da det får krystallene til å flytte på seg. Dette fører til vertigo ettersom hjernen tolker bevegelsene av krystallene som at du er i mye mer bevegelse en du faktisk er. Vertigo er betegnelsen på svimmelhet hvor det føles ut som om omgivelsene dine spinner rundt deg. Episodene av svimmelhet varer som regel mindre enn ett minutt, fordi krystallene raskt legger seg til ro etter hodebevegelsen. Et av funnene ved krystallsyke er «Nystagmus», som er en hurtige og gjentatte bevegelser av øynene. Nesten som om øynene «hakker» litt. Kvalme og oppkast er også ikke uvanlig som følge av krystallsyke. Ikke på grunn av at krystallene har løsnet, men på grunn av symptomet: svimmelheten. Litt som at noen blir kvalme når de kjører berg-og-dal-bane, eller når de er på båttur.

Du har tre bueganger krystallene kan fare i ved denne tilstanden. Den vanligste kanalen er den bakre. Gis feil behandling, så er dette ikke farlig, men vil heller ikke hjelpe på symptomene. Kiropraktoren vil derfor evaluere om du har krystallsyke, og finne ut hvilken øregang som er påvirket før behandling blir iverksatt.

Krystallsyke er ikke farlig, men kan være voldsomt hemmende og plagsomt. Mange opplever bedring allerede etter første besøk hos kiropraktor. Behandlingen består oftest av Epleys manøver, som er en metode for å lede krystallene tilbake dit de skal være via spesifikke bevegelser.

Svimmelhet kan også ha andre årsaker en krystaller. Hvis din svimmelhet kommer samtidig som en kraftig og ny type hodepine, svakhet i lemmer, tap av hørsel eller syn, vanskeligheter med å gå eller problemer med å snakke så bør du oppsøke akutt medisinsk hjelp. Første konsultasjon hos kiropraktor er derfor en grundig undersøkelse for å utelukke alvorlig sykdom.

Svimmelhet kan også vanlig oppstå på grunn av spenninger i nakken. Dette er grunnet en forstyrrelse av informasjonen hjernen får fra muskler og ledd, som da ikke stemmer overens med signalene fra andre balanseorganer som f.eks synet og det indre øret. Denne informasjonen kalles for propriosepsjon og er signaler til hjernen om hvilken stilling og bevegelse kroppen din er i / gjør. For eksempel når du står hjemme i stuen; du kan lukke øynene, men du vil fremdeles kjenne gulvet, og hjernen din vet at du står på gulvet i en vertikal stilling med rette knær. Eller hvis du tar hånden bak ryggen så vet du fortsatt hvilke posisjon hånden din er i. Denne propriosepsoriske informasjonen sendes til deler av hjernen. Signalene må gå via nervesystemet og alle nervene fra kroppen må passere nakken på veien til hjernen. Spenninger i nakken kan da forstyrre disse signalene og kan føre til svimmelhet eller andre muskel og skjelettplager.

Hvis noe i denne artikkelen virker kjent for deg, eller du ønsker å vite mer om hvordan vi kan hjelpe deg, må du ikke nøle med å ringe oss på 671 05 161 for spørsmål eller timebooking.

Vi har 25 års erfaring med vonde rygger på Fornebu.

Hos oss er du i de beste hender.