Øvelser
ramme

skuldersmerter

Skulderen er en veldig kompleks struktur. Selve leddet er et kuleledd, som gjør det til et av kroppens mest bevegelige ledd. Det er derfor også veldig utsatt for skader og plager som kan forplante seg andre steder. For eksempel er det vanlig å få smerter fra skulder og inn mot nakken eller brystryggen. Dette er fordi mye vev går fra skulderen og opp i nakken, samt til skulderbladet og brystryggen. Plager i skulderen kan også oppstå motsatt vei – med at redusert funksjon i brystrygg eller nakke kan gi skulderplager.

 

På grunn av skulderens kompleksitet finnes det en rekke forskjellige problemer som kan oppstå. Både som akutt skade etter for eksempel et kast eller et fall, eller som følge av feil belastning eller overbelastning av noen strukturer.

 

Vanlige plager er tilstander som impingement, bursitt (slimposebetennelse), labrumskader, eller overbelastning av vev – spesielt rotator cuff musklene.

Nevnte problemstillinger nedenfor er bare et lite utvalg av forskjellige plager som kan gi skuldersmerter. En grundig undersøkelse og vurdering er alltid nødvendig for å kunne stille riktig diagnose, og for å gi rett behandling og veiledning.

Sirkel
Sirkel

Impingement

Her blir muskler satt i klem i skulderen. Ofte under acromion, som er en tapp helt på siden over skulderleddet. Disse smertene kommer ofte spesielt ved rotasjon av skulderen, eller ved løfting av armen.

Fysisk aktivitet er særs viktig for å både forebygge og behandle denne tilstanden. Behandling innebærer å korrigere og gjenopprette optimal funksjon av både skulder, nakke og midtrygg. Behandling vil også gjøre at treningen vil være mer effektiv for tilstanden.

Slimposebetennelse

Bursitt kan komme akutt, og kan også bli kronisk. Smertene stammer fra en betennelse som oppstår i en slimpose i skulderen. Slimposen har som oppgave å la scener gli over og redusere friksjon mot skjelettet.

Smertene har en tendens til å stråle ned over armen, og kan være plagsomme på natten. Behandling dreier seg fortsatt om å gjenopprette riktig funksjon i skulderen, ettersom redusert funksjon trolig er årsaken til problemet.

Overbelastning

Sirkel

Overbelastning av en muskel, eller en skjevfordeling i hvilke muskler som dominerer bevegelsene kan føre til alt fra små rupturer, betennelser og triggerpunkter i varierende vev. Behandling innebærer å få bort smertene som stammer fra relevante strukturer, men også veiledning og opptrening av annet vev for å unngå gjentakende problemer.

Akutt skade

Fall på skulderen, eller et uhell på treningsrommet kan gi akutte og kanskje store skuldersmerter. I disse tilfellene er det viktig å differensiere nøyaktig hva som er skadet, og noen ganger kan det være nødvendig med et MR. Ved f.eks en muskelruptur er det spesifike øvelser en må gjøre for å påvirke riktig muskel. Behandling innebærer først å redusere

Prolaps

Nakkeprolaps eller eventuellt en skivebukning er når en skive buker ut av sin normale passform. En slik skade vil sensitivisere nærliggende muskler i nakken, og kan referere smerter ned i skulderen. Er prolapset eller bukningen stor nok og buler ut «riktig» sted kan den også legge press på en nerverot. En kan da få strålinger ut i skulder og arm.

Sirkel
Sirkel
Sirkel

Vi har 25 års erfaring med vonde rygger på Fornebu.

Hos oss er du i de beste hender.