ramme
Barn som undersøkes i nakken

Sengevæting/eneurese

Sengevæting eller eneurese er definert som ufrivillig vannlating, stort sett om natten hos barn. Barn blir som regel tørre fra 1,5 års alderen opp til 5 år. Problemet er dobbelt så vanlig hos gutter som hos jenter.

Sirkel
Sirkel

Årsak

Det kan være flere årsaker til sengevæting. I noen tilfeller er det at blæren ikke tømmer seg helt før den er full, barnet våkner ikke når blæren fylles opp. Dette kan komme av neurologiske problemer. Det vil si at nervesystemet fra hjernen til blæren ikke kommuniserer tilstrekkelig. Årsaken til dette kan komme av fysisk og psykisk stress.

 

Noen er sengevætere pga hormonelle problemer. Når man sover skilles det ut et hormon som setter ned produksjon av urin, dette er ikke alltid ferdig utviklet hos barn.

 

Arv er også en faktor, har du en av foreldre som sengevætere er det større sjanser for at barnet blir det også.

Symptomer

Barnet kjenner ikke når han eller hun må tisse, primært om natten. Dette kan skje opp til flere ganger i løpet av en natt. Dette er joveldig ubehagelig, kaldt og flaut etterhvert som barnet vokser. Barnet vil ofte ikke ligge over hos venner, og syntes det er flaut og trekker seg litt tilbake og  prøver selv å skjule det.

Behandling

Sirkel

Kiropraktorer jobber med muskel, skjelett og nervesystemet daglig. Akkurat som en irritasjon på nervene kan sende feil signaler nedover bena eller til armene, så kan det også forstyrre signalene inn til mage, blære og tarm. En kiropraktor vil ta en grundig undersøkelse av barnet, og vurdere hvilke tiltak som bør gjøres. Det finnes flere alternativer som for eksempel alarmmatte, mini alarmer, forskjellige behandlings alternativer og medisiner som må vurderes sammen med barnet og foreldrene.

Kiropraktisk behandling er en veldig skånsom behandlingsform som barnet ofte liker. Behandlingen stimulerer nervesystemet til økt funksjon.

Hva kan du gjøre selv

Begrens hva barnet drikker før leggetid. Reduser inntak av sukkeirnnholdige drikker. Installer et nattlys i tilfelle barnet ditt er redd for å stå opp og gå på toalettet i mørket.

Mange barn har dårlig tid når de skal på do. Hjelp barnet med å ta seg god tid når det er på do. Det er viktig at de sitter ned og tømmer blæren ordentlig. 

Sirkel
Sirkel
Sirkel

Vi har 25 års erfaring med vonde rygger på Fornebu.

Hos oss er du i de beste hender.