Kiropraktor behandler fotsåle
ramme

Fot og ankel

De fleste av oss bør gå 8.000-10.000 skritt om dagen. Med en slik arbeidsmengde er det viktig at føttene ikke er vonde og stive og at de har gode sko og såler. Føttene støtter vekten av alt over seg som grunnmuren i et hus. Har du vondt i føttene eller belaster dem feil, kan det påvirke ledd høyere opp i kroppen, særlig ankler, knær, hofter og ryggsøyle.

Sirkel
Sirkel

Årsak

Fotsmerter kan ha mange årsaker og blir gitt mange navn. Vi kan dele dem opp i belastningsskader01 (som oppstår over tid) og traumer (som oppstår ved en enkeltstående hendelse).

Belastningsskader

Generelt handler belastningsskader om tre ting

  1. Dårlig kontroll – utilstrekkelig aktivering av muskulatur

  2. Dårlig kapasitet – utilstrekkelig styrke

  3. Dårlig teknikk – ikke god nok utførelse av øvelse/aktivitet/element

Belastningsskader oppstår over tid, men kan gi symptomer ved én spesifikk hendelse og derfor tenker man lett at det var akkurat denne som er årsaken til plagene. Likevel ser vi gjerne at belastningsskadene utvikler symptomer gradvis. Ofte i form av smerter, noen ganger som nummenhet/sviing/prikking. Det er vanlig at belastningsskadene gir symptomer etter aktivitet i første omgang, for så å bli verre under aktivitet. Mange går med symptomer i lengre tid før de blir så hemmende at man ikke kan fortsette med aktiviteten.

Belastningsskader kan oppstå når man

  • har mekaniske problemer med foten/tråkket (låsninger/stivheter)

  • skjevbelastninger pga. ulik benlengde (enten pga. vekst eller som følge av et mekanisk problem i rygg/bekken)

  • muskulaturen ikke kobler skikkelig inn (pga. låsninger i ryggsøylen)

  • er i rask vekst

  • endrer aktivitet/belastningsmengde (f.eks. begynner med en ny idrett eller når løpesesongen begynner om våren)

  • driver med trening på hardt underlag (f.eks. i hall eller på treningssenter) eller med mye hopp og stopp (f.eks. basket, håndball eller squash)

  • har utslitt eller feil skotøy

  • ikke har rehabilitert gamle skader skikkelig

  • ikke har tilstrekkelig grunnstyrke til å utføre aktiviteten/øvelsen

  • er overvektig

Typiske belastningsskader er gjentatte overtråkk, akillesbetennelse, plantar fasciitt, senebetennelser/tendinitter, stressfrakturer, Hagelunds hæl, Mortons nevrom, hallux valgus, plattfot/hulfot/tverrplattfot. Hos barn og unge kan det bli skader på vekstsonene i knoklene, kalt Severs syndrom.

Traumer

De vanligste akutte fot- og ankelskadene skjer i form av overtråkk, fall eller lignende. Dette kan føre til lette forstrekninger eller til totale avrivninger av leddbånd, bruddskader eller brist. Noen ganger skjer disse skadene ved et uhell eller i forbindelse med sammenstøt på banen. Andre ganger har de opphav i en underliggende feilfunksjon som ikke har gitt symptomer ennå.

Ankelleddet er omgitt av mange leddbånd og leddkapsler som er stabiliserer leddet sammen med muskulaturen. En av de viktigste oppgavene til disse strukturene er også å sende sensorisk tilbakemelding til hjernen om stilling, bevegelse og behov for beskyttelse. Denne tilbakemeldingen sendes i nervesystemet. For at stabiliseringen skal fungere best mulig, må også nervesystemet kunne sende signaler fritt til musklene. Dersom det er svekket tilbakemelding eller svekket styring, blir man mer utsatt for overtråkk og andre akutte skader. Nervesignalene kan hemmes av låsninger i fot/ankel eller i andre ledd høyere opp i belastningskjeden (knærne
/ hoftene / bekkenet / ryggsøylen).

Vurdering

Fordi både akutte skader og belastningsskader kan ha samme årsak, er en grundig sykehistorie og en god klinisk undersøkelse svært viktig. Svært mange klinikere ser på slike skader veldig isolert. Her ligger noe av vår ekspertise som kiropraktorer, nemlig ikke bare å konstatere den aktuelle skaden, men å se helhetlig på hva som ligger bak lokalt, både strukturelt (ledd/leddbånd/muskler) og funksjonelt (nevrologisk funksjon) og å se helhetlig på relevante forhold i andre kroppsdeler (rygg, bekken, hofter, knær).

Det er det viktig å skille mellom ligamentskader, leddskader, muskelskader, nerveskader og brudd. Utfra dette kan riktig behandling velges. Ofte suppleres klinisk undersøkelse med billeddiagnostikk som kan gjøres i form av MR, ultralyd eller røntgen.

Behandling

Behandling kommer an på skaden, derfor er vurderingen veldig viktig. Kiropraktisk behandling av fot og ankel har som formål å gjenopprette mest mulig normal bevegelighet, funksjon og stabilisering. Første fase er å normalisere funksjon, deretter å rehabilitere underaktiv og svekket muskulatur.

Ved akutt skade er det viktig med hurtig igangsetting av PRICE-behandling for å begrense ytterligere blødning.

  1. Protection. Hindre ytterligere skade/blødning

  2. Rest. Benet skal holdes i ro

  3. Ice. Legg på ispakke

  4. Compression. Kompresjon i form av støttebandasje eller lignende

  5. Elevation. Foten skal holdes hevet

Ved kroniske plager kan det være viktigere med avlastning og alternativ trening for å unngå ytterligere irritasjon av skaden. Det er viktig å unngå provoserende aktiviteter som løping og hopping. På sikt kan det være nødvendig med en omlegging av treningsregime. Ved tendinose/tendinopati kan man ha nytte av «eksentriske øvelser». Andre tiltak kan være trykkbølgebehandling, bløtvevsbehandling, tøyninger av leggen og bruk av kinesiotape. I enkelte tilfeller kan operasjon være nødvendig. 

Sirkel

Hva kan du gjøre selv?

Tommelfingerregelen er avlastning og slutte å gjøre ting som er vondt før du har fått problemet undersøkt. Ising lindrer ofte smerte. Hos oss ved Fornebu kiropraktorsenter har vi lang erfaring med fot- og ankelplager. Hos oss vil du få en grundig undersøkelse. Vi er offentlig godkjente primærkontakter som vil si at vi kan sykmelde og henvise videre til legespesialist ved behov.

Sirkel
Sirkel
Sirkel

Vi har 25 års erfaring med vonde rygger på Fornebu.

Hos oss er du i de beste hender.