GRAVID

Gravide kan oppleve bekken og ryggplager under et svangerskap. Kroppen utsettes for store endringer og ryggsøylen kan i noen tilfeller ha problemer med å tilpasse seg forandringene. Noen av grunnene kan være hormonforandringer og vektøkning. Behandling under svangerskapet er gunstig for et best mulig svangerskap. Vi er opptatt av at et svangerskap skal oppleves så fint som mulig.

Årsak

Kroppen endrer seg mye over en kort periode, og det er estimert at 43-90% av kvinner under svangerskap vil kjenne på bekken og ryggsmerter. Noen også etter fødsel. Plager eller skader som oppstår før svangerskapet kan bli mer tydelig når kroppen blir mer bevegelig. I etterkant av et svangerskap er det 5-10% som opplever kroniske bekkenplager. Vår erfaring er at det er lurt å oppsøke hjelp tidlig om en kjenner ubehag. Det er ofte bedre og lettere å forebygge. 

Årsaken til smertene er sammensatte, men store hormonelle endringer påvirker ledd, leddbånd og nervesystemet. Vektendringer hos de fleste påvirker også hvordan ryggsøylen har det. Bekkenet blir mer bevegelig på grunn av hormonelle forandringer og leddbånd “løsner” mer mot fødsel. dette for å få “videt” ut bekkenet så barnet kan fødes gjennom fødselskanalen. Belastningspunkter i ryggsøylen, midtrygg partiet, selve korsrygg og bekken endres veldig og kan føre til ubehag og smerter. Vagge gangen blir mer tydelig og magen drar korsrygg og bekken fremover så korsryggen blir mye mer svai. Noe som igjen kan føre til stivhet og ubehag oppover i ryggen også.

Symptomer

Når bekkenet ikke fungerer normalt kan dette forårsake smerter i setemuskulatur, lyske, hofter og stråling ut i bena. Dette igjen kan skape stivheter videre opp i ryggen.Det kan føre til at det gjør vondt å ligge, sitte, gå og bytte stillinger. Gravide får ofte en “vaggende” gange som belaster rygg og bekken mer. Det å finne en liggende stilling, eller en hvile stilling blir noen ganger nesten umulig. Nedsatt bevegelighet i hofteleddene eller bekkenet forårsaker som regel smerter lokalt rundt hofteleddet og på innsiden eller utsiden av lårene eller i symfysen(skrittet). Nedsatt bevegelighet i hofteleddene og eller bekkenet kan også forårsake betennelser/irritasjoner i muskulatur og sener. Vi er opptatt av å fjerne årsaken til disse betennelsen og irritasjonene. Både bekken, rygg og hofteledd kan behandles av kiropraktor for å gjenopprette normal bevegelighet.

Behandling

Kiropraktisk behandling av gravide skånsomt. Vi ønsker å hjelpe kroppen til å oppnå optimal funksjon/bevegelse  i rygg og bekken. Behandling innebærer leddbehandling i tillegg til veiledning og anbefalinger i forhold til trening og øvelser.Vi tilpasser behandling til hver enkelt person. Vi har over 20 års erfaring innen behandling av gravide.

Hva kan du gjøre selv

Tilpass aktivitets nivå etter hvordan du føler deg. Mye hvile og avlastning er også lurt. Bevege seg, vanntrening og yoga for gravide er å anbefalt. 

Ikke gå med ubehag eller smerter. kontakt oss tidlig så vi kan veilede deg gjennom svangerskapet.

Som med alt annet er forebygging den beste behandlingen! Vær aktiv og bruk kroppen variert. Unngå stillesitting og skjermbruk på fritiden. Ta en sjekk hos kiropraktor for råd og veiledning.

Vi har 25 års erfaring med vonde rygger på Fornebu.

Hos oss er du i de beste hender.