Mange forbinder bekkensmerter med graviditet, men både menn og kvinner i alle aldre kan oppleve smerter fra bekkenet.
Bekkenet er svært viktig for kroppens funksjon. Det er bindeleddet mellom overkroppen og underkroppen; ryggen og hoftene. Her skjer svært mye av kraftoverføringen mellom bena og resten av kroppen. Tradisjonelt har vi sett på bekkenet som selve fundamentet for ryggen. Nedsatt funksjon i bekkenet kan påvirke vektbæringen og belastningsforholdene både oppover i ryggen og nedover i bena. Veldig mange ryggplager og belastningsskader i hofter/lyske, knær og føtter er relatert til en feilbelastning i bekkenet.
Hoftene er funksjonelt sett en del av bekkenet og disse to undersøkes og behandles ofte som to sider av samme sak. Primære hofteplager er vanligere blant eldre, men i vår stillesittende tidsalder remmer dette også flere og flere yngre.
Svært mange bekkenplager er følge av låsninger i ett eller begge bekkenleddene: bekkenlåsning. De vanligste årsakene er inaktivitet; ensidig belastning eller feilbelastning over tid; for lite variert bevegelse og redusert hoftebevegelse, særlig hofteekstensjon. Bekkenproblemer kan også oppstå etter fall på rumpa eller hoften. Dette er særlig vanlig hos barn og unge mennesker. Ellers er dette noe som ofte rammer gravide når kroppen forandrer seg fysisk og hormonelt. Tradisjonelt har det vært mye snakk om bekkenløsning, men ofte er det i virkeligheten en bekkenlåsning det handler om.
Muskulaturen i og rundt bekkenet styres i stor grad av nerver i korsryggen og skjevbelastninger kan også oppstå som følge av svekket funksjon i ryggen. Også i bekkenet utløses mange plager av tilsynelatende små feilbelastninger. Det underliggende problemet har da gjerne vært der på forhånd.
Hoftesmerter kan ha mange av de samme årsakene som bekkensmerter. Overvekt og inaktivitet er enda mer aktuelt her. Artrose og slitasje er i stor grad aldersbetinget og til dels genetisk og er ofte årsak til hoftesmerter. I hofteleddene kan det også bli skade på brusken (labrum) eller impingement pga. kalkpåleiring rundt leddet.
Nedsatt bevegelighet i rygg hofter er vanlig. Smerter i korsrygg, sete, haleben, hofte, lyske og underlivet kan komme av bekkenlåsninger og redusert hoftefunksjon. Mange med vondt i ryggen blir bedre av å gå eller ligge. Kommer smertene fra bekkenet blir det ofte verre når man går og ligger.
En god kiropraktor er særlig egnet til å vurdere bekkenfunksjon, hofter og rygg på en helhetlig måte. Vår ekspertise er en funksjonell tilnærming til samspillet mellom muskler, leddfunksjon og nevrologisk kontroll. Smerter i denne regionen kan ha så mange årsaker og være svært komplekse. Vår helhetlige forståelse gjør at mange som ikke kommer i mål hos andre behandlere, opplever at vi finner årsaken til plagene deres.
Kiropraktisk behandling er regnet som en trygg og effektiv tilnærming til bekken-/hoftesmerter. Vi bruker en rekke ulike teknikker, blant annet kiropraktisk leddbehandling, triggerpunktbehandling, mobilisering, dynamiske øvelser, spesifikk rehabilitering. Vi har lang klinisk erfaring og tilpasser våre metoder til alles kropp og alder.
Hold deg så aktiv du kan. Det er sjelden tilrådelig å ikke gjøre noen ting. Gå korte turer innenfor smertegrensen. Unngå å bli sittende eller liggende lenge. Legg på kuldepakning over det smertefulle området. Vi anbefaler alle å bruke kulde. Noen foretrekker varme, men vi tilrår da å bruke begge deler. Ved sterke smerter kan det være nødvendig med smertestillende medisiner, særlig for å få sove.
Som med alt annet er forebygging den beste behandlingen! Vær aktiv og bruk kroppen variert. Det å gå i ulendt terreng er særlig viktig for å forebygge bekken- og hoftesmerter. Har du hofteartrose er sykling gunstig. Varier arbeidsstillingen din og prøv å stå og jobbe så mye som mulig. Unngå stillesitting og skjermbruk på fritiden. Ta en sjekk hos kiropraktor for råd og veiledning.
Vi har 25 års erfaring med vonde rygger på Fornebu. Hos oss er du i de beste hender.
Ring Oss på +47 67 10 51 61