Hva er en akutt låsning?

I kroppen har vi viljestyrte muskler som jobber når du bestemmer deg for å gjøre noe (du kan f.eks. bøye albuen din når du vil) og ikke-viljestyrte muskler som jobber uten at du trenger å tenke på det (du har f.eks. ikke noe forhold til hvordan L1 beveger seg i forhold til L2 når du bøyer deg til venstre). De ikke-viljestyrte musklene jobber særlig utfra hva slags stilling og bevegelse leddene i ryggsøylen er i, eller er på vei mot.

Dersom et område av ryggsøylen har vært overbelastet eller feilbelastet over tid, kan nervesignalene til de ikke-viljestyrte musklene svekkes. Hvis en belastning nå blir så stor at resten av musklene ikke greier å holde igjen, kan ryggen eller nakken «låse seg». Det som i praksis skjer da er at de ikke-viljestyrte musklene ikke greier å koordinere bevegelsene ordentlig og at de viljestyrte musklene spenner seg kraftig for at du ikke skal skade deg ytterligere.

For enkelhets skyld kan vi si at dette blir som å miste ABS-bremsene på bilen og at det blir enten ingen brems eller full låsning.

For å «låse opp» igjen må man mobilisere det låste området veldig presist, slik at de ikke-viljestyrte musklene kan begynne å jobbe igjen, resten av musklene kan slappe av og smerten kan gå ned. Kiropraktisk behandling av akutte låsninger er trygt og effektivt. I flere land er kiropraktisk behandling inkludert i de nasjonale retningslinjene for behandling av disse plagene.